Pizzabotten

Kanske inte den perfekta bakispizzan som de flesta önskar sig på nyårdagen, men till fredagsmyset gör den sig perfekt! - även idag, som ett bra avslut på nationaldagsfirandet.
 
Dagen har spenderats på stranden i Ystad. Strålande solsken, vilket passar mig perfekt, så nu har man äntligen fått lite färg igen. Det blev även ett par timmar volleybollspelande, några dopp i havet och unna mig även en riktigt god mjukglass. Vattentemperaturen bjöd inte in till att ligga i särskilt länge, men tillräckligt för att kunna svalka sig utan att hela kroppen krampar.
Dagen avslutas nu lugnt, med soffläge framför Diamond League och en hemmagjord pizza. Överlag tycker jag att hemmagjord pizza blir godare än köpta, men i många fall är de lika onyttiga.
 
 
Själv föredrar jag en tunn och knaprig pizzabotten, framför de mjuka och sladdriga. Men oftast är det ju fyllningen som är godast. Jag försökte därför göra en pizzabotten som skulle vara ganska kalorisnål och tillåta lite extra fyllning. I smaken påminner det något om det wrap jag tidigare lagt upp.
 
Pizzabotten (2 personer)
 
3 äggvitor, alt. 1dl flytande äggvita
300 gr blomkål
1,5 msk krossade linfrö
1 msk solroskärnor
+kryddor
 
* Det går även att använda ett helt ägg. Näringsvärdet ser då något annorlunda ut.
 
 
 
Tillagning

Mixa blomkålen tills alla stora bitar försvunnit och det blivit en slät smet. Ibland krävs det även att man trycker ut lite vätska ut smeten, detta för att botten sen ska bli knapprig (jag brukar lägga den i ett kaffefilter 5-10 minuter). Under tiden kan man mortla eller mixa solroskärnorna (det finns säkert att köpa krossade men jag har inte hittat det).
Blanda sedan samma alla ingredienser. När det gäller kryddor brukar jag ta salt och mejram, men idag tog jag även lite curry. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen, 225 grader i ca 18-20 minuter. Ta ut plåten, lägg på fyllningen och ställ in igen. Tiden den behöver stå inne sedan beror på fyllningen, men ca 10 minuter.
 
Näringsvärde för botten
 
Kcal - 241
P - 18,4 
K - 13
F - 10,3

Kommentarer:

1 Peter Herler:

Gotti gott-gott

Svar: Aaa, testa gärna och berätta vad du tyckte :)
Robin Andersson

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista