Mjuk proteinpepparkaka

Ett gott misslyckande. Jag dricker inte kaffe, snusar inte eller har någon annan direkt last; förutom pepparkakkor. Det är utan tvekan det godaste kring julen och jag har inga problem att käka en hel burk själv, av denna anledning har jag därför gett mig själv restriktioner att endast få käka det under december månad. Detta innebär dock inte att man kan käka andra saker som smakar likadant men som är lite mer hälsosamt.
 
Jag försökte därför mig på att göra protein- och energibars som skulle smaka pepparkaka. Tänkte att det vore en fröjd att käka det innan eller efter en träning, men så blev inte fallet. Jag exprimenterade lite hej vilt och fick för mig att testa med kikärtor, vilket jag tidigare inte använt något nämnvärt. Jag hade därför ingen riktig koll på hur konsistensen skulle bli när jag mixade dem. Konsistensen blev kanon och i första skeendet trodde jag minnsan att det lyckats, så jag tillsatte kryddor och proteinpulver och vips så var det förstört! Smaken var god men det var torrt som mjöl och "smeten" höll inte alls ihop. Jag har gjort bars tidigare och då andvänt mig av äppelmos, vilket jag naturligtvis inte hade hemma idag, men tänkte skam den som ger sig. Så jag bytte ut äppelmosen mot mosad banan, i tron om att jag hittat en suverän lösning.
Nog hade jag hittat en bra lösning, men snarare en lösning på hur man tillverkar pepparkakskräm (Som å andra sidan var väldigt gott), men det är inte lika behändigt att ta med sig.
 
Efter det gav jag upp lite, dels för att jag hållt på i flera timmar med att först koka, samt skala alla kikärtor och sedan med själva bakningen. Jag ville dock inte kasta det för smaken var ju riktigt god och det skulle känns som slöseri med allt slit. Så jag bestämde mig för att göra ett sista försök och hälla den kladdiga smeten i en sockerkaksform, för att sedan låta den bakas i ugnen. Lite orolig över hur konsistensen skulle bli, eftersom jag inte tillsatt någon form av jäsningsmedel, satte jag in formen i ugnen.
Vilket kan varit det bästa jag gjort idag! Smeten stod inne ganska länge på låg värme för att inte brännas och när jag tog ut den så höll den ihop hur bra som helst, men snarare som pepparkaksdeg än som proteinbar. 
 
Mjuk pepparkaka (ca 20cm Ø)
 
650 gr (kokta) kikärtor
150 gr Proteinpulver (5 skopor) - Jag använde Self M.W.A. Vanilj
2 st små (200 gr) Banan
2 msk krossade linfrö
3-4 msk stevia strö
5 tsk kanel
3 tsk pepparkakskrydda
 
 
Tillagning

Om man kokar kikärtorna själv som jag gjorde så ska dem först skalas (jag rekommenderar att köpa färdiga, för det tar väldigt lång tid). Mixa de i några minuter, tills allt är väldigt finfördelat. Tillsätt sedan alla resterande ingredienser, förutom bananen och rör sakta ned till en början (annars har man proteinpulver i hela köket). Mixa eller använd visp för att blanda runt det väl och mosa sedan ned banan så det blir en smet.
Häll smeten i sockerkaksformen (jag behövde inte smörja den, kakan släppte väldigt lätt ändå), ställ in i ugnen på ca 175 grader i 35-40 minuter.
 
Näringsvärde för 100 gram (hela kakan)
- Kolhydraterna från steviaströ är borträknade, då de ej påverkar insulinet
 
Kcal - 174 (1884)
P - 20,2 (190,8) 
K - 21,2 (200,2) med stevia 26,0 (245,2)
F - 3,0 (28,6)
 
Jag kan tänka mig att det går bra om man tillsätter lite bakpulver, samt lite vatten för att få den fluffigare. Dock är den väldigt mäktig som den är nu och mättar bra. Jag gjorde samma topping till denna som till frukostkakan, vilket passade hur bra som helst.
 
Imorgon blir det ett nytt försök gällande protein- och energibars. Som sagt, smaken i denna kakan är bra men smidigheten att ta med sig saknas.

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista