Kycklinggryta

Efter att ha bott i Ystad de senaste veckorna börjar jag nu hitta in i mina nya rutiner, vilket är skönt då jag gärna käkar och tränar på samma tider varje dag. Det är även lite roligare nu när man bor i någon lightversion av kollektiv och man lagar mat till mer än sig själv. 
Detta recept är inspirerat av hemkunskapsboken vi hade i högstadiet och ur den boken är det utan tvekan ett av de recept jag lagat flest gånger. Dock är jag själv inte så bra på att följa recept, då jag halvvägs igenom recepten brukar känna för att improvisera och testa nya varianter och kombinationer. Samma sak gäller med detta recept, där jag dock bara bytt bort cremé fraichen mot kvarg. 
Smakmässigt blev det inte någon märkbar skillnaden, man kan helt enkelt använda sig av det man har hemma. Näringsvärdet nedan är dock uträknat med kvarg som ingrediens. 
 
Kycklinggryta (5 port.) 
 
900g Kyckling
1 paket (500g)  Kvarg
1 dl Svarta vinbär (alt. 1/2 dl Svartvinbärssaft/koncentrat)
1 stor Lök
2 tsk soja
Timjan
Salt/Peppar
 
 
Tillagning
Bryn kycklingen och lök tills kycklingen nästan är helt genomstekt. Tillsätt sedan kvargen och låt den "smällta" den. Mosa vinbären och lägg ned dem i grytan, alternativt häll i koncentratet. Tillsätt sedan sojan och kryddor efter önskad smak (snåla inte med timjan!). Låt det hela stå och koka tills konsistensen börjat bli "krämig", beroende på vilken sorts kvarg kan man behöva tillsätta någon form av mjöl eller liknande, men det fungerade utan när jag använde mig av icas.
 
Vi käkade det med ris och wokgrönsaker (som inte kom med i bild), men det går ju självklart att variera helt efter egen önskan.
 
 
Näringsvärde för 1 port. (av 5)
 
Kcal - 290,5
P - 51,35 
K - 7,7
F - 6,0

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista