Glace au four - Proteinrik och utan socker

Jag är inte jätteförtjust i kakor och tårtor som är sötsliskiga, delvis på grund av att jag vant mig av vid det men även för att jag vet vad det innehåller. Men idag ansåg jag mig värd något extra och som jag skrivit tidigare, var jag sugen på att göra om en av de utan tvekan onyttigaste desserterna till något nyttigt. 
 
Så kvällen till ära var det dags att göra en Glace au four, en sockerkaksbotten med glass och bär, som tillagas i ugnen under ett täcke av maräng. 
Jag har själv aldrig käkat detta tidigare och visste inte helt säkert hur jag skulle gå tillväga. Dock har jag gjort proteinglass sedan tidigare, samt maräng som jag la upp för några dagar sedan. Så det enda som nu skulle listas ut var hur en sockerkaka görs utan socker och proteinrik istället för sprängfylld av kolhydrater. Så jag chansade mig fram, och resultatet blev ett galet gott bakverk!
 
 
Fördelen med denna dessert är att både glassen och botten kan förberedas, vilket gör att det går snabbt och lätt tillreda när det väl är dags att servera. Dock gjorde jag en liten missberäkning, jag käkade en stor måltid bara en timme tidigare. 
 
Glace au four (4 personer)
 
Proteinglass - Jordgubb/Vanilj
 
10 msk (200g) Kvarg
2 msk Stevia strö
5-6 (100g) Frusna jordgubbar
+ett krm Vaniljarom (Är inte tvunget)
 
Proteinsockerkaka (ca 20cm Ø)
 
20 gr Proteinpulver (lite mindre än en skopa) - Jag använde Self M.W.A. Vanilj
1 tsk Bakpulver
2 msk Stevia strö
4 msk (80g) Kvarg
2 M/L Ägg
2 msk kokosmjöl
 
*Receptet på marängen finns i tidigare inlägg
 
 
Tillredning
 
Glassen
Låt jordgubbarna stå framme 5-10 minuter, så att de är frusna men ändå går att mosa. När jordgubbarna är frusna tillsätts resten av ingredienserna, blanda sedan runt. Bred ut det i en form/skål och ställ in i frysen. För denna dessert underlättar det om man klär formen/skålen med plastfolie, så att man lättare kan avlägsna det sedan. Ställ in i frysen tills det stelnat, vilket kan variera men va 1-1,5 timmar.
 
Sockerkakan
Blanda först samma de torra ingredienserna. Till sätt sedan ägg och rör om ytterligare tills det är en jämn smet. Därefter tillsätts kvargen och rör sedan om igen. Ställ in i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
 
Glace au four
Låt sockerkakan svalna och lägg upp på en tallrik eller ett fat som tål ugnsvärme (min från ikea fungerade hur bra som helst). Lägg upp glassen på sockerkakan och strö över knappt 1dl frusna hallon. Bred sedan över marängen över hela och ställ in i ugnen på 250 grader i ca 8-10 minuter (tills den fått färg). Det är fördelaktigt om ugnsluckan står på glänt, så att marängen stelnar utan att glassen smälter. 
 
Näringsvärde för hela satsen (1 av 4 bitar)
- Kolhydraterna från stevia strö är borträknade, då de ej påverkar insulinet 
 
Kcal - 533 (138,5)
P - 87,4 (21,9)
K - 26,0 (6,5) Ytterligare 60,0 stevia 
F - 13,4 (3,3) 
Det blev riktigt gott med blandingen av det varma och det kalla och är ett perfekt alternativ till vanliga tårtor. 
 

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista