Fettprocent och "Ät mer"

I början på året, när jag bestämde mig för att ta tag i träningen ordentligt igen och lägga ned lite mer tid, så krävdes både motivationshöjare, men även piskor. Något att jaga, men samtidigt själv bli jagad. Jag ville även att det skulle vara mätbart.

 Jag tog därför kontakt med en personlig tränare, för att mäta min fettprocent. Min första tanke var att jag nu skulle få på papper hur otränad jag var. Vilket jag fick!, men det visade mest på att jag var ganska klen. Jag hade nu ett utgångsmått som jag nu ville förbättra. Jag bokade därför in och betalade för fyra mätningar direkt, på så sätt skulle det kännas dumt att inte göra mätningarna sen, samt att jag inte ville visa upp försämrat resultat. Eftersom jag lagt upp både mitt kost- och träningsschema på sex veckor kändes det naturligt att göra dessa mätningar med samma intervall. 

 Första gången kändes det hela ganska märkligt. Någon ska nu börja rita kryss på mig, samt både dra och klämma mig i skinnet; vilket jag frivilligt går och betalar för?. Men för mig blev det en riktig sporre, jag blev mycket väl bemött, samt att jag fick en del råd och tips kring både kost och träning.

 Min första mätning visade på 8,12 % (5,85kg), men då jag inte direkt var någon biff visade detta bara på att jag varken hade särskilt mycket fett eller muskler. Efter en del timmars träning, under första och andra perioden i mitt schema, fick jag resultaten 6,37 % (4,59kg) samt 6,32 % (4,59kg). Det var idag dags för sista mätningen, 18 veckor senare, och jag hoppades självklart på bra resultat även denna gången. Men eftersom jag succesivt ökat i lite i vikt mellan gångerna var jag ganska osäker och jag hoppades mest på att inte hamna över min första mätning; istället var dagens resultat 5,65 % (4,10kg).

 Under dessa 18 veckor blev resultatet:

-2,47 % (-1,75kg)                                                                                                                                     +2,35 kg muskler

 Jag kan inte säga annat än att jag är nöjd med resultaten, men känner att jag nu ligger på den lägre gränsen och vill inte sänka fettprocenten mer; snarare gå upp ett par kilo. Frågan är bara hur? Jag har för några år sen känt motsatt behov och kan bara konstatera att det är lika svårt åt båda hållen.

Vissa tycker det är enkelt att gå upp i vikt och min PT sa "Ät mer", men när en vanlig portion efter träning ser ut som följande så är det svårt att få ner mer. 2,5 kycklingfiléer, 3 stekta ägg, en burk majs, en burk oliver, en burk kvarg och ett par deciliter äppelmos.

 

Så är det någon som har något tips bra bra gainer eller liknande, är det mycket välkommet. 

Min träning går att följa på

http://jogg.se/Traning/Tdbok.aspx?anvid=178056

Jag kommer fortsätta gå och mäta fettprocent även framöver, då det känns som en viktigare mått än både vikt och bmi. Skulle någon av er läsare vara intresserad av att göra dessa mätningar kan jag varmt rekommendera Patric Friberg, PT, som stått för en del av motivationen. Han finns på

http://www.motivactive.se/www/Kontakt.htm

 


Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista