Lakrtisglass (sött eller salt) - på kvarg

Då är det helg igen och det är då man ska vila upp sig, eller? Nja, det väntar en fullspäckad helg med födelsedagsfirande, träning inför Velo Malmö Classic och på söndag ska jag ut och till Höllviken för att råda bot på kollosaknaden. Med anledning av att det inte blir mycket egentid över i helgen, så valde jag att inte planera in något under fredagskvällen och bara vila upp mig. Hade dock hoppats på att jag skulle ha med mig en ny cykel när jag kom hem, men så blev inte fallet då säljaren glömt bort att vi skulle mötas upp. Så hur morgondagens cykelträning ska gå är jag något osäker på, men det löser sig på något vis.
 
Godis och jag har de senaste åren haft en ganska god distans till varandra, då jag föredrar matkoma framför sockerkoma, men visst smakar jag någon bit då och då. Senast var i veckan när jag fick smaka sjukt salt - saltlakrits, vilket var galet gott måste jag säga. När jag kom hem idag bestämde jag mig därför för att göra lakritsglass (som är den obligatoriska smaken för mig när jag äter kulglass). Enda skillnaden är att min hemmagjorda är baserad på kvarg, istället för grädde och socker. Jag kanske är egenkär, men tycker min egna smakar bättre och man kan äta mycket mer utan dåligt samvete, eftersom den till största del består av protein. Den går att göra både som sötlakrits och saltlarits, men det gäller att vara försiktig med saltet.
 
Proteinrik Lakritsglass (1/2 liter)
1 pkt (500g) Kvarg
1,5 msk lakritspulver
1 (alt. 2) msk Stevia strö
Salt
 
 
Tillredning
Blanda kvarg, stevia och lakritspulver noga. Stevian krävs för att lyfta fram laktrissmaken, då mejeriprodukter har en förmåga att neutralisera denna. Tillsättsedan salt, men som jag skrev ovan, var försiktig med den då det smakar illa om man får för mycket. Så smaka av under tiden och tillsätt hellre lite mer om det behövs. När det är färdigblandat skall den ställas in i frysen 1-2 timmar och för bästa konsistens är det bra om man rör runt i den några gånger under tiden.
 
Näringsvärde för hela satsen (100g)
- Kolhydraterna från stevia strö är borträknade, då de ej påverkar insulinet 
 
Kcal - 325 (65)
P - 60,0 (12)
K - 20,0, (4) Ytterligare 10,0/20,0 med stevia 
F - 1,5 (0,3)

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista