Chokladrulltårta med krusbärsfyllning - på lite nyttigare vis

Som jag skrev i senast så agerade jag och Fredrik hemmafruar i söndags och testade ett par olika recept. Vi hade tidigare under dagen diskuterat att det vore kul att bjuda på proteinrika saker nästa gång vi fyllde år bara för att bevisa att nyttigt faktiskt kan vara gott. Detta inspirerade mig och när jag såg ett recept på en rulltårta bestämde jag mig därför för att "prottefiera" den (göra den proteinrik).
Sagt och gjort, jag gjorde en rulltårta och Fredrik gjorde proteinbrownies (som jag inte har skrivit ned receptet på ännu, men det kommer).
Jag hade fortfarande kvar mängder av krusbär över och valde därför att fylla rulltårtan med dem, men det går ju klart att använda sig av vilka bär som helst. Nästa gång blir det nog med hallon/blåbär.
 
Första steget var att göra "botten", men efter att jag rört samman ingredienserna som jag tyckte skulle vara i så var det inte så degigt som jag tänkt mig. Smeten var väldigt flytande, men jag hoppades på det bästa och ställde in den i ugnen. Bara ett par minuter senare kunde jag lugna mig då jag såg att den svällde upp något och stelnad, så om ni testar att göra denna hemma behöver ni inte bli oroliga över konsistensen - den kommer stelna.
 
Summeringen av dagen blev i alla fall, det vi konstaterat flera gånger tidigare - att man kan göra nyttiga godsaker som kan ersätta de sockerfyllda alternativen.
 
Chokladrulltårta med krusbärsfyllning (10 bitar)
 
2st Ägg
1 dl Flytande äggvita
1/2 Skopa (15g) Proteinpulver - Choklad
1 tsk Bakpulver
3 msk Mandelmjöl
2 msk Kokosmjöl
1 msk Kakao
*Vill man söta rulltårtan ytterligare, kan man tillsätta 1 msk stevia.
 
Krusbärsfyllning 
 
Alternativ 1 - på kvarg

1/2 burk (250 g) Kvarg
2 dl Krusbär
1/2 Skopa (15g) Proteinpulver - Vanilj
 
Alternativ 2 - på grädde
 
1,5 dl Vispgrädde
1 dl Krusbär
1/2 Skopa (15g) Proteinpulver - Vanilj
 
Eftersom vissa LCHF:are påpekat att det endast står hur man LCHF-anpassar receptet och att uträkningar av näringsinnehållet saknats, tänkte jag i den mån det går även räkna ut detta.
För att anpassa det ytterligare kan man ersätta kokosmjölet i rulltårtan med lika delar mandelmjöl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Botten
Blanda först samman de torra ingredienserna. Vispa sedan upp äggen, äggvitan och eventuellt stevian tills det blivit poröst. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggen, samtidigt som man fortsätter vispa. Täck en plåt med bakplåtspapper och häll/bred sedan ut smeten. Ställ in i mitten på ugnen i ca 5 minuter, på 250 grader. Låt sedan botten svalna något.
 
Krusbärsfyllning
Mixa krusbären tills alla stora bitar försvunnit. Rör sedan ned dem i den vispade grädden, alternativt i kvargen. Tillsätt proteinpulvret och rör om igen.
 
Tillredning
Bred ut hälften av fyllningen på den avsvalnade botten. Rulla sedan ihop botten till en rulltårta och täck med resterande fyllningen. Låt gärna rulltårtan stå svalt några timmar. Sikta sedan över kakao innan servering.
 
 
Näringsvärde för 1 bit av 10, (LCHF anpassat).
- Kolhydraterna från stevia strö är borträknade, då de ej påverkar insulinet
 
Kcal - 77,3 (121,4) 
P - 9,1 (6,3)
K - 3,0 (1,8)
F - 2,8 (9,7)

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista