Malmö halvmaraton

Igår var det dags för det jag haft som mål sedan årsskiftet, Malmö halvmaraton. Cirka två veckor tidigare testsprang jag en halvmara i Ystad, på tiden 1:51:59, då utan några större förberedelser och håll stora delar av passet. En tid som jag inte var särskilt nöjd med, då jag satt upp ett mål att jag komma under 1:40 i år.
Inför gårdagens tävling hade jag dock förberett mig med ett pastaätande och högt vätskeintag, för att försöka undvika att energin skulle tryta alldeles för mycket. 
Gårdagen börjades med en stabil frukost och strålande solsken, man ska inte klaga över värmen men när solen stekte redan vid åtta på morgonen blev jag något nervös. Att springa 21 km i gassande sol kände jag mig inte förberedd på och jag kände att det då skulle bli svårt att få en bättre tid än när jag testsprang. Dock drog det in lite moln och vid starten kändes det väldigt behagligt. 
Jag kände inte mig i form nog för att klara mitt mål för året och bestämde mig därför för att sikta på att komma under 1:45. Vid första vätskekontrollen efter 6km sprang jag strax före farthållarna som skulle springa på just denna tid. Jag hade fram tills denna kontroll känt mig seg och tyckte det tog mycket på krafterna att hänga med, men där släppte det. Plötsligt sjönk min kilometertid ner till strax under 4:40 och jag kände mig väldigt pigg. Kommande mil flöt sedan på väldigt fort och fram till 15-16 km var jag fortfarande pigg och lite längre fram kunde jag se farthållarna, vars syfte var att springa in på 1:40. 
Efter 16 km väntade en 5 km lång raksträcka längs kustvägen, men här började även solen hitta fram igen och utan möjlighet till skugga blev det genast svårt att hålla samma tempo. För att inte gå in i väggen valde jag därför att lägga mig på en kilometertid kring 4:50 och hålla mig till målet att komma under 1:45.
Sista kilometerna var, väntat nog, tunga men de visste jag att jag kunde klara med ren vilja, dock sjönk tiden ned till ca 5:00. Efter en uttömmande spurt stannade klockan på 1:43:34, en tid som jag känner mig nöjd med då det var mitt livs andra halvmara.
 
Jag bestämde mig under årets första dagar att jag inte fick dricka någon alkohol förrän jag klarat denna halvmara, men nu när jag var i mål så var det dags att fira. Över sju månader skall enligt mig firas ordentligt, så vi korkade upp skumpan och tog oss senare hem för att återuppliva festerna på Ystadsgatan som även de varit vilande under året.
.
 
Efter loppet var jag helt tömd på energi och att börja festa direkt efter kändes något riskabelt, men efter en pizza och lite druvsocker kände jag mig pigg igen. Om det berodde på att jag fått i mig lite mat eller att jag var nöjd med mig själv och min prestation vet jag inte, men energin kom tillbaka och kvällen blev lyckad samt bjöd på två-tre timmars dansande. 
 
Söndagen till ära brukar ju bjuda på pannkakor, men idag blev det ett undantag. Det blev istället en tur på stan och en god lunch på Mando. Nästa vecka skall dock ordningen återställas och pannkakorna vara tillbaka.
 
Tack till alla dem som sprang igår, det blev en riktigt trevlig folkfest och tack för allt stöd jag fått under året. Nu blir det några dagars vila, sen skall tiden försöka putsas ytterligare. 

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista