Boktips - Born to run

Det har inte riktigt gått enligt planerna sista veckan. Jag planerade att dela med mig av både goda recept men även tips på rehabövningar. Jag har ju lyckats ådra mig några skador och om man skall försöka se något positivt i det, så är det att jag friskat upp mina anatomikunskaper samt att jag lärt mig hur man blir av med skadorna igen, vilket jag tänkte dela med mig av.
 
Jag började detta året med ett först ådra mig ett löparknä på högerbenet, följt av ett löparknä på vänsterbenet. Det fanns just då inte så mycket jag kunde göra åt saken, som snabbt skulle ta mig tillbaka, utan jag fick lugnt försöka köra rehab och hoppas på det bästa. Min löpträning blev därför något åsidosatt, då jag varken kunde eller fick springa några längre sträckor.
 
I det akuta skedet sökte jag runt för att se vad Google hade för svar att erbjuda. Vad man ska göra åt skadan finns det väldigt många alternativa lösningar på, men jag är skarpt tveksam till om alla bidrar till någon positiv förbättring.  Jag testade dock så många olika jag kunde, några mer smärtsamma än andra och några mer effektiva än andra. Tyvärr visade det sig att de mest smärtsamma även var de mest effektiva, men eftersom jag ville återgå till löpningen var det inte så mycket att göra åt saken; mer än att bita ihop.
Efter att tre-fyra dagar hade passerat hoppades jag på att något mirakel skulle ha skett, nu kunde jag ju äntligen gå i trappor igen - utan smärta!. Jag sökte mig därför snabbt ut i spåret igen, vilket gav mig lärdomen - gör inte det!!
 
Därefter förstod jag bättre och bestämde mig i samma ögonblick att sätta mig in i vad skadan innebär (vilket jag tänkte förklara i kommande inlägg tillsammans med bilder/filmer på olika övningar som hjälpte mig).
 
Nu, lite drygt ett halvår senare är det snart dags för Malmö halvmara. Det var detta lopp som var mitt mål redan från början och nu på lördag gäller det. Under året har dock motivationen stundtals sjunkit och jag har flera gånger undrat varför jag gör det, men de tankarna försvinner allt snabbare och har vid de flesta tillfällen ersatts av en frihetskänsla. En känsla av att mina ben faktiskt är gjord för dessa prövningar. 
 
I början på sommaren gick löpningen ganska tungt, jag kunde inte prestera några bra tider, fick inte tekniken att stämma och värmen var mest olidlig under löprunderna. 
Jag kom, under en av de tyngsta runderna, att tänka på en bok som året innan fått av en god vän (Dan). Jag hade ännu inte tagit mig i kragen att läsa den, då jag var trött på läsning efter all kurslitteratur, men kände att jag nu skulle ge den en chans.
 
Boken som var, Born to run, fångade mig totalt och jag som för stunden inte såg någon glädje i löpningen blev återigen sugen på att ge mig ut på längre turer. Sagt och gjort, mina turer blev längre och på något sätt lyckades jag även få bättre tider.
Boken handlar om en journalist som själv ådragit sig flertalet skador genom åren, men nu bestämt sig för att från grunden undersöka hur och varför vi människor egentligen springer. Med inblick i löpkulturer från hela världen binder Christopher McDougall ihop fakta med skämt på ett sätt som gör att även icke-löpare kommer fastna mellan bokens pärmar och ej sluta läsa förrän sista sidan är slut. 
 
Jag kan därför varmt rekommendera denna bok, men innan jag stänger ner här måste jag även tacka Dan, som jag fick boken av. Inte bara för boken, utan för att han att han förra året sprang från Lund till mig i Malmö (vilket ganska exakt är en halvmara) och då gav min vinnarskalle något att jobba med. Min tanke var då att jag inte skall vara sämre, om han kunde springa hit så skall jag väl kunna springa till honom.
Jag har ännu inte sprungit till honom, men jag har fått upp ögonen för en träningsform som jag tidigare saknat all motivation till, Tack Dan! 
 
Dan är något mer van löpare än vad jag är och även han skriver några sporadiska blogginlägg ibland, HÄR ett inlägg om att just testa sina gränser.
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Elin:

Den måste jag läsa!!!

Svar: Aaa gör det :) Verkligen motiverande läsning.
Robin Andersson

2 Johanna:

gå in på våra blogg och va med på våran tävling som vi har nu

Svar: Hittade ingen tävling :p
Robin Andersson

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista