Ananassnaps - Ett snedsteg från det nyttiga

I vanliga fall är jag väldigt medveten om vad och hur mycket jag stoppar i mig och försöker välja hälsosammare alternativ, både när det gäller mat och dryck. Jag tycker även det är mycket lättare att ha kontroll om man håller sig till en strikt linje och ej pendlar mellan nyttigt i veckorna för att sedan "förstöra" det på helgerna.
För mig har det dock varit väldigt effektivt med en ätardag i veckan, då jag fortfarande försökt hålla mig till nyttiga alternativ men i större mängder. Detta gjorde att lusten, av att småäta mellan min tänka måltider, stagnerade. 
 
Under sommaren har jag dock tagit lite lättare gällande det jag skrev ovan och i lördags när det var tid för min årliga kräftskiva, så stod även snapsen på bordet.
Tanken med bloggen var ju att dela med mig av nyttiga recept samt lite tips och råd, men ananassnapsen är för god för att utelämna. Den är allt annat än nyttig, men är en av de få snapsar som än så länge ej mött några sura miner; utan är en snaps som verkar passa alla personer under alla årstider. 
 
 
Jag gjorde även en besk, men vi som uppskattar den är en betydligt mindre skara.
 
För att ananassnapsen ska bli så bra som möjligt, så brukar jag köpa en ananas som ännu inte är helt mogen men heller inte helt grön. Ett tips är att, hur dumt det än må låta, lukta undertill på ananasen. Luktar den inget så är den ej tillräckligt mogen, luktar den som att du har näsan i en burk med konserverad ananas så är den övermogen. Doften skall helt enkelt bara ge en liten hint av ananas.
 
 
Ananassnaps (1L)
 
1st (normalstor) Ananas
70 cl Vodka
ev. lite Socker
 
 
 
Snapstillverkning
Börja med att skära av hatten på ananasen. Gröp sedan ur den hårda biten som sitter i mitten (så långt ner det går utan att man skär igenom). Fyll sedan ananasen med vodka och efterhand som det absorberas, så fortsätter man fylla på tills man hällt i all sprit. Ibland träcker spriten igenom, så det kan därför vara fördelaktigt att ha det ståendes i en bunke.
Är man flitig och fyller på så fort spriten absorberats tar det ca 1-1,5 dag innan snapsen är färdig. Pressa sedan ur all vätska ur ananasen och filtrera. Jag brukar filtrera genom en silduk, men det går även att göra genom ett kaffefilter (vilket dock tar lite längre tid). 
Har man lyckats få tag i en ananas som varit lagom mogen så brukar det ej behöva tillsättas något socker. Anser man dock att den behöver bli sötare, så räcker det att tillsätta 1-2 msk socker.
 
Snapsen gör sig bäst om den fått ligga några timmar på kylning innan den serveras. Den går även att göra i förväg och håller sig upp till ett par månader.
 
 
Jag har inga näringsvärde för snapsen, men den blir betydligt starkare än vad den smakar som. Vilket kan vara bra att ha i åtanke när ni dricker den.

Kommentarer:

1 Clara Fridolfsson:

Jag ska inte ljuga, jag hittade just din blogg och har mest skummat igenom inläggen, men det här är ta mig fan det bästa jag läst på länge. Och ananassnaps!? Det blir nog inte bättre.
Din blogg är en blogg jag lär komma tillbaka till. Keep it going!

Svar: Vad kul att du gillar den :) Under hösten kommer det stundtals komma glest med inlägg, då skolan och jobb tar den mesta tiden. Men, håll utkik så kommer det dyka upp saker lite då och då :)
Robin Andersson

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista