Juliga Proteinpannkakor med smak av Lussebulle

Då förra veckans proteinpannkakor med smak av kanelbulle blev så lyckat valde jag att fortsätta på samma tema, så idag blev det proteinpannkakor med smak av lussebulle. 
Med tanke på hur denna sommar hitintills artat sig så känns det mer som höst än sommar, förhoppningsvis blir det ju bättre men det får ändå mig att börja längta till julen. Julen är utan tvekan min favorithögtid på året, men det är ett halvår dit så julmusiken och julbaket får väl vänta lite. I år är det dock av ytterligare en anledning som jag längtar till julen, då blir man äntligen färdigutbildad socionom.
 Men nu tillbaka till receptet, visst det påminner och julen och hela köket doftar lussebullar, men dessa pannkakor passar bra till vilken pannkakssöndag som helst. Så har man sparat ett paket saffran bör man absolut testa detta receptet.
Vill man hålla nere kolhydraterna kan man givetvis utesluta russinen. Jag gjorde hälften med och hälften utan för att se hur resultatet blev, men mängden russin som står i receptet är till hela satsen. 
 
Juliga saffranspannkakor
 
1 rågad dl (40g) Fiber havregryn 
1 msk Krossade linfrö
2/3 Skopa (20g) Proteinpulver - Jag använde Self M.W.A. Vanilj
2 tsk Bakpulver
*1 msk Stevia strö
2 msk Äppelmos
1 msk Mandelmjöl
3 äggvitor, alt. 1 dl Flytande äggvita.
1 pkt Saffran
*1/2 dl Russin
 
*Har man i russin behöver man ej ha i någon Stevia strö eftersom russinen ger tillräcklig sötma.
 
 
 
Pannkakorna
Mixa först samman de torra ingredienserna, tills det är finfördelat och havregrynen fått en mjölig konsistens. Tillsätt sedan äggvitorna och äppelmosen och mixa igen. Vill man ha russin i rör man endast ner dem, så att de fortfarande är hela. Vill man ha fluffigare pannkakor kan men gärna låta smeten stå 5-10 minuter och svälla.Stek på låg värme i ca 40-45 sekunder för ena sidan och sedan 10-15 på andra.. 
 
Till pannkakorna blandade jag kvarg och vaniljpulver med lite vatten för att få bättre konsistens.
 
Följer man LCHF och inte vill använda sig av havregryn kan man öka mängden mandelmjöl och proteinpulver tills man får önskad konsistens. 
 
 
Näringsvärde för 1 sats (med russin)
- Kolhydraterna från steviaströ är borträknade, då de ej påverkar insulinet
 
Kcal - 362 (442)
P - 35,8 (36,6) 
K - 25,7 (43,1) med stevia ytterligare 10
F - 10,5 (10,6)

8-bitars och Ugnsstekt sköldpadda

Kvällen kommer gå i 80/90-talets tecken; Jag, Fredrik, Christofer och Nintendospel. 
De flesta i vår ålder har suttit otaligt antal timmar fram tv:n och spelat både 8-bitars och Super nintento. Det är därför aldrig fel med en nostalgitripp i form av en flygande Super Mario, Megaman, Zelda och Mario kart.
 
Jag tänkte även dela med mig av ett recept som visar ungefär vilken tallriksmodell det brukar resultera i när vi lagar mat tillsammans, dock är bilden mer än ett år gammal och troligtvis byts potatisgratängen ut mot någon sallad ikväll. Det är inte riktigt så illa som det låter på rubriken, men har man inte fått lära sig att man ej ska leka med maten kan det se ut ungefär såhär.
 
Ugnsstekt Sköldpadda (4st)
 
400g Blandfärs
3 pkt Bacon
15-16 st Prinskorvar
1 tsk Raps/Olivolja
Kryddor* (Salt, peppar, oregano, papprika) 
 
*Välj efter egen smak
 
 
 
Tillagning
Blanda samman färsen, oljan och kryddorna. Dela upp färsen och forma i biffliknande form. Fläta sedan sex skivor bacon till varje sköldpadda och lägg färsen i mitten. Dela sedan prinskorvarna likt bilden ovan och lägg den i varje hörn/"kortsida". Vik runt den flätade baconen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Starta ugnen på 200 grader och ställ in i ca 25 minuter.
 
Näringsvärde för 1 sköldpadda
 
Kcal - 568,5
P - 30,1 
K - 4,5
F - 51,9
 
En sköldpadda är väldigt mättande och eftersom man oftast har några tillbehör kan det vara en fördel att dela med någon. 
 

Axelluxation

Då var det dags för nästa skada, i torsdags for min axel ur led. Det känns som jag haft skador så det räcker nu. Under de senaste fyra åren är det endast ett fåtal månader som jag varit helt skadefri.
Under uppvärmningen, inför axelpasset, for vänsteraxeln ur. Jag körde axelpress och trots lätta vikter och god teknik så "sa det bara plopp". Vilket gjorde att varken jag eller läkaren riktigt förstår hur det gick till, men helst plötsligt hade jag närmre 1dm längre arm.
Tur i oturen var även en kollega på gymmet så jag blev körd till akuten direkt och axeln var på plats efter ca en halvtimme. Jag hade även tur med att få en bra ortopedläkare, som var väldigt lugn och trots utan någon bedövning i axeln så fick han den på plats.
 
Det senaste halvåret har jag lagt ned, för mig mycket tid, på kost och träning; motsvarande ungefär en 50% tjänst. Med hög motivation och tydliga mål har jag känt att det äntligen går åt rätt håll och jag har fått bra resultat, men nu är man tillbaka på ruta ett igen - eller om möjligt något minus. 
Jag vet därför inte vilket som känns värst, att allt jag kämpat för senaste månaderna nu delvis kommer sina bort eller vetskapen om att en axel som blivit luxerad aldrig blir helt bra igen. 
 
Jag kan inte säga annat än att min motivation sjönk till botten i torsdags och funderingar kring om hur jag nu ska klara av mina utsatta mål gjorde sig inte sena. Att behöva gå med ena armen i mitella var inte riktigt vad jag planerat och Malmöklassikern (min uppvärmning inför den riktiga) kommer jag behöva lägga på is, då simning just nu är helt uteslutet.
 
Röntgenbilderna visade sig vara bra och mina mål är desamma som tidigare. Malmö halvmaraton ska springas i augusti samt några andra smålopp under hösten, Malmö velo classics cyklas i september och den Svenska klassikern ska klaras inom några år. De första ska inte vara några problem, så fort den akuta fasen lagt sig kommer jag ta upp cykling och löpning igen. Oron ligger snarare på Vansbrosimmet och hur jag ska ta mig tillbaka till gymmet.
 
Man blir något bitter när sånt här händer och för stunden funderade jag på att skippa allt vad träning heter, men för mig är envisheten starkare och målen viktigare. Så att ge upp är inget alternativ och i veckan ska det bokas in en tid hos en sjukgymnast.
Eftersom jag är långt ifrån ensam med denna skada, kommer jag lägga upp lite tips och övningar för hur man tar sig tillbaka men även för hur man lyckas bibehålla motivationen.
 
 
 
Matbloggstoppen Matklubbens Topplista