Chokladrulltårta med krusbärsfyllning - på lite nyttigare vis

Som jag skrev i senast så agerade jag och Fredrik hemmafruar i söndags och testade ett par olika recept. Vi hade tidigare under dagen diskuterat att det vore kul att bjuda på proteinrika saker nästa gång vi fyllde år bara för att bevisa att nyttigt faktiskt kan vara gott. Detta inspirerade mig och när jag såg ett recept på en rulltårta bestämde jag mig därför för att "prottefiera" den (göra den proteinrik).
Sagt och gjort, jag gjorde en rulltårta och Fredrik gjorde proteinbrownies (som jag inte har skrivit ned receptet på ännu, men det kommer).
Jag hade fortfarande kvar mängder av krusbär över och valde därför att fylla rulltårtan med dem, men det går ju klart att använda sig av vilka bär som helst. Nästa gång blir det nog med hallon/blåbär.
 
Första steget var att göra "botten", men efter att jag rört samman ingredienserna som jag tyckte skulle vara i så var det inte så degigt som jag tänkt mig. Smeten var väldigt flytande, men jag hoppades på det bästa och ställde in den i ugnen. Bara ett par minuter senare kunde jag lugna mig då jag såg att den svällde upp något och stelnad, så om ni testar att göra denna hemma behöver ni inte bli oroliga över konsistensen - den kommer stelna.
 
Summeringen av dagen blev i alla fall, det vi konstaterat flera gånger tidigare - att man kan göra nyttiga godsaker som kan ersätta de sockerfyllda alternativen.
 
Chokladrulltårta med krusbärsfyllning (10 bitar)
 
2st Ägg
1 dl Flytande äggvita
1/2 Skopa (15g) Proteinpulver - Choklad
1 tsk Bakpulver
3 msk Mandelmjöl
2 msk Kokosmjöl
1 msk Kakao
*Vill man söta rulltårtan ytterligare, kan man tillsätta 1 msk stevia.
 
Krusbärsfyllning 
 
Alternativ 1 - på kvarg

1/2 burk (250 g) Kvarg
2 dl Krusbär
1/2 Skopa (15g) Proteinpulver - Vanilj
 
Alternativ 2 - på grädde
 
1,5 dl Vispgrädde
1 dl Krusbär
1/2 Skopa (15g) Proteinpulver - Vanilj
 
Eftersom vissa LCHF:are påpekat att det endast står hur man LCHF-anpassar receptet och att uträkningar av näringsinnehållet saknats, tänkte jag i den mån det går även räkna ut detta.
För att anpassa det ytterligare kan man ersätta kokosmjölet i rulltårtan med lika delar mandelmjöl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Botten
Blanda först samman de torra ingredienserna. Vispa sedan upp äggen, äggvitan och eventuellt stevian tills det blivit poröst. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggen, samtidigt som man fortsätter vispa. Täck en plåt med bakplåtspapper och häll/bred sedan ut smeten. Ställ in i mitten på ugnen i ca 5 minuter, på 250 grader. Låt sedan botten svalna något.
 
Krusbärsfyllning
Mixa krusbären tills alla stora bitar försvunnit. Rör sedan ned dem i den vispade grädden, alternativt i kvargen. Tillsätt proteinpulvret och rör om igen.
 
Tillredning
Bred ut hälften av fyllningen på den avsvalnade botten. Rulla sedan ihop botten till en rulltårta och täck med resterande fyllningen. Låt gärna rulltårtan stå svalt några timmar. Sikta sedan över kakao innan servering.
 
 
Näringsvärde för 1 bit av 10, (LCHF anpassat).
- Kolhydraterna från stevia strö är borträknade, då de ej påverkar insulinet
 
Kcal - 77,3 (121,4) 
P - 9,1 (6,3)
K - 3,0 (1,8)
F - 2,8 (9,7)

Krusbärsproteinpannkakor

Det har gått en vecka sedan förra inlägget, en fullspäckad sådan. Det har varit tidiga morgnar och sena kvällar, självförvållat då jag haft massa annat jag velat göra, men det har gjort att jag ej hunnit lägga så mycket tid på att göra nya recept. Dock krävs det större hinder än så för att jag inte skulle följa söndagstraditionen, så idag blev det i vanlig ordning pannkakor.
 
I fredags åkte jag och hälsade på pappa, där bjöds det på grillmys med lite släktingar och mycket god mat; grillspett med massa olika tillbehör. För stunden kändes det även som jag gick emot ett gammal talspråk om att man ej skall uppfinna hjulet en gång till, då det kändes som jag kunde rulla därifrån. Riktigt så illa var det ju inte, det gällde bara att öka träningsdosen i helgen.
Innan vi satte oss i bilen, som skulle ta oss till Malmö, så passade jag på att plocka lite bär och det fanns enorma mängder krusbär som var precis lagom mogna (nu längtar jag tills vinbären ska bli helt klara så man även kan norpa några sådana). Väl i Malmö hämtade jag min senaste beställning av proteinpulver, dels började några av smakerna sina samt att jag ville utöka antalet smaker för att få större variationsmöjligheter till bakning och matlagning. Så denna gång blev det päron/vanilj, vanilj, choklad och skogsbär. Eftersom jag alltid fått ett  bra bemötande av personalen här i Malmö, valde jag samma butiken som tidigare budo & fitness och även märket blev desamma, Self omninutrition. Jag köpte även hem lite BCAA från Xtend med smak av lemon lime sour, denna har jag dock inte hunnit smaka än men omdöme kommer inom kort.
 
 
Förhoppningsvis kommer skaparglädjen igång med större möjligheter, så att jag framöver kan bidra med recept lite oftare.
Faktum är att jag och Fredrik under dagen agerat hemmafruar och fixat ihop lite kul recept som kommer att läggas upp senare i veckan.
 
Men ja, krusbären. Jag har haft lite idétorka gällande vad jag skulle göra för sorts proteinpannkakor, så de de kom väldigt lägligt. Krusbärens syrliga smak gjorde sig fint i pannkakorna och smakade riktigt gott, i vanliga fall kan jag tycka de är lite väl syrliga. Jag har inte bara haft idétorka, till följd av att jag inte är i Malmö mer än på helgerna var det även brist på de ingredienser jag brukar använda mig av och fick därför laborera med mängden av de jag väl hade hemma. Som sagt, de smakade bra och konsistensen som var som vanligt, men tror att de blivit ännu bättre om jag tillsatt lite kvarg.
Till pannkakorna mosade jag ned en banan och blandade med vaniljpulver. Det var, för mig, var stående på kvällarna innan jag började använda mig av proteinpulver.
 
Krusbärsproteinpannkakor
 
1 rågad dl (40g) Fiber havregryn 
1 Skopa (30g) Proteinpulver - Jag använde Self M.W.A. Vanilj
2 tsk Bakpulver
1 msk Stevia strö
2 msk Mandelmjöl
1 dl Flytande äggvita.
1-1,5 dl (100gr) Krusbär
 
 
 
Tillagning
Mixa först samman de torra ingredienserna, tills det är finfördelat och havregrynen fått en mjölig konsistens. Tillsätt sedan äggvitorna samt krusbären och mixa igen. Vill man ha fluffigare pannkakor kan men gärna låta smeten stå 5-10 minuter och svälla. Stek på låg värme i ca 40-45 sekunder för ena sidan och sedan 10-15 på andra.
 
 
Följer man LCHF och inte vill använda sig av havregryn kan man öka mängden mandelmjöl (2-3 msk extra) och proteinpulver tills man får önskad konsistens. Man kan även välja bort krusbären och ta extrakt för att få samma smak.
 
 
Näringsvärde för 1 sats, ej inkluderat banankrämen.
- Kolhydraterna från stevia strö är borträknade, då de ej påverkar insulinet
 
Kcal - 446 
P - 44,2 
K - 32,2 med stevia ytterligare 10
F - 12,6 

Somriga jordgubbsproteinpannkakor

Det känns som det var evigheter sedan jag hade en riktig pannkakssöndag, men idag var man tillbaka i rutinerna igen. Förra gången var det med smak av lussebulle, men med tanke på att det faktiskt blivit sommar nu så kändes det mer rätt att anpassa smaken därefter - jordgubbssmak. 
Dagen inledes dock inte med pannkakor, utan en löprunda. Innan jag gick och la mig igår så ställde fram skorna och la fram kläderna för att, i morse, undvika alla dåliga ursäkter. Dagens runda blev 16 km så snart är jag uppe i halvmaran. Vägen dit har inte gått riktigt enligt planerna men nu börjar jag åtminstone närma mig distansen och igår var det tre veckor kvar tills loppet går av stapeln. Visst är det ytterligare 5 km kvar men både idag, samt senast då jag sprang 15 km så har jag sprungit som snabbast efter första 8-9 km och haft bra med krafter i benen. Dagens runda gick i snittempo 4:50/km, så jag måste sänka tiden ytterligare något då jag helst ska ner på 4:45. Mitt mål är ju under 1 timme och 40 minuter men först och främst ska jag ta mig runt utan att ådra mig några nya skador eller dra upp några gamla. 
Så efter den löprundan så både förtjänade och behövde jag få i mig en ordentlig frukost och gjorde därför 1,5 sats, men receptet nedan är lagom till en person.
Som jag nämnt i något tidigare inlägg avskyr jag i princip alla proteinpulver, med smak av jordgubbar. Jag tycker det smakar konstgjort, men om man inte delar den åsikten kan man säkerligen använda sig av det istället för vanilj. 
Jag mixade även lite kvarg, jordgubbar och kakao som topping. Exakta mått vet jag inte men det är bara att testa sig fram.
 
Somriga jordgubbspannkakor
 
1 rågad dl (40g) Fiber havregryn 
1 msk Krossade linfrö
2/3 Skopa (20g) Proteinpulver - Jag använde Self M.W.A. Vanilj
2 tsk Bakpulver
1 msk Stevia strö
2 msk Äppelmos
1 msk Mandelmjöl
3 äggvitor, alt. 1 dl Flytande äggvita.
5-6 stora (100gr) Jordgubbar
 
 
 
 
Pannkakorna
Mixa först samman de torra ingredienserna, tills det är finfördelat och havregrynen fått en mjölig konsistens. Tillsätt sedan äggvitorna, jordgubbarna och äppelmosen och mixa igen. Vill man ha fluffigare pannkakor kan men gärna låta smeten stå 5-10 minuter och svälla. Stek på låg värme i ca 40-45 sekunder för ena sidan och sedan 10-15 på andra.. 
 
 
Följer man LCHF och inte vill använda sig av havregryn kan man öka mängden mandelmjöl (2-3 msk extra) och proteinpulver tills man får önskad konsistens. Man kan även välja bort jordgubbarna och ta extrakt för att få samma smak.
 
 
Näringsvärde för 1 sats 
- Kolhydraterna från steviaströ är borträknade, då de ej påverkar insulinet
 
Kcal - 406 
P - 36,5 
K - 34,6 med stevia ytterligare 10
F - 10,7 
Matbloggstoppen Matklubbens Topplista