Saffranskaka

Jag älskar julen! och i skrivande stund så strömmar julmusik från högtalarna. Enligt mig är julen utan tvekan den bästa högtiden. Främst för att familjen samlas och stämningen är på topp var man än går, men även för att det finns så mycket gott man kan äta hela tiden och alla dofter som sprider sig från julens kryddor.
 
Jag gillar saffran, men är inte så förtjust i lussekatter. Detta har dock visat sig vara en dålig kombination då det kan var svårt att hitta saffran någon annanstans. Av den anledningen, samt att jag hade ett saffranspaket kvar sedan jag gjorde årets julsnaps, så bestämde jag mig för att idag göra en saffranskaka. I vanlig ordning ville jag ha någorlunda hög proteinhalt i förhållande till energimängden.
Jag fick även anledning att använda mig av mina ena vara, Xanthan gum, som jag beställde från USA i slutet på sommaren. Xanthan gum är ett glutenfritt förtjockningsmedel och det finns att köpa i Sverige med, men det blev billigare att frakta det över Atlanten. Jag beställde hem mitt från iHerb och om ni vill beställa därifrån så ange JMW289 för att få 5-10$ rabatt vid första köpet.
 
Det går säkerligen att byta ut xanthan gum mot något annat förtjockningsmedel, för er som inte har det hemma.
Så åter till dagens bakverk. En saftig kalorisnål kaka, som hjälper dig undvika att bli misstagen för årets julagris.
 
Saffranskaka (6 bitar)
 
2 knappa skopor (50g) Proteinpulver - Vanilj
4 Ägg
1 dl Kvarg
1/2 tsk xanthan gum (eller annat förtjockningsmedel)
1 pkt Saffran
1/2 tsk Bakpulver
 
 
 
Tillagning
Starta ugnen på 175 grader. Vispa upp äggen med kvargen. Häll sen i de torra ingredienser och blanda noga om igen. Häll upp smeten i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen och låt stå tills den fått färg - ca 20 minuter. Servera gärna med lite vaniljkvarg.
 
Näringsvärde för 1 bit av 6
 
Kcal - 95
P - 13,9 
K - 1,5 
F - 3,6

Kommentarer:

1 Emma:

Fick gå in och titta på den oxå ju. Ser ut lite som en blandning av saffranskaka och saffranspannkaka :) hur som så ser jag nu ännu mer fram emot att få smaka den :)

Svar: Aaa, fast den är mer "kakig" än "pannkakig" i konsistensen :)
Robin Andersson

Kommentera här:

Matbloggstoppen Matklubbens Topplista