Saffranskaka

Jag älskar julen! och i skrivande stund så strömmar julmusik från högtalarna. Enligt mig är julen utan tvekan den bästa högtiden. Främst för att familjen samlas och stämningen är på topp var man än går, men även för att det finns så mycket gott man kan äta hela tiden och alla dofter som sprider sig från julens kryddor.
 
Jag gillar saffran, men är inte så förtjust i lussekatter. Detta har dock visat sig vara en dålig kombination då det kan var svårt att hitta saffran någon annanstans. Av den anledningen, samt att jag hade ett saffranspaket kvar sedan jag gjorde årets julsnaps, så bestämde jag mig för att idag göra en saffranskaka. I vanlig ordning ville jag ha någorlunda hög proteinhalt i förhållande till energimängden.
Jag fick även anledning att använda mig av mina ena vara, Xanthan gum, som jag beställde från USA i slutet på sommaren. Xanthan gum är ett glutenfritt förtjockningsmedel och det finns att köpa i Sverige med, men det blev billigare att frakta det över Atlanten. Jag beställde hem mitt från iHerb och om ni vill beställa därifrån så ange JMW289 för att få 5-10$ rabatt vid första köpet.
 
Det går säkerligen att byta ut xanthan gum mot något annat förtjockningsmedel, för er som inte har det hemma.
Så åter till dagens bakverk. En saftig kalorisnål kaka, som hjälper dig undvika att bli misstagen för årets julagris.
 
Saffranskaka (6 bitar)
 
2 knappa skopor (50g) Proteinpulver - Vanilj
4 Ägg
1 dl Kvarg
1/2 tsk xanthan gum (eller annat förtjockningsmedel)
1 pkt Saffran
1/2 tsk Bakpulver
 
 
 
Tillagning
Starta ugnen på 175 grader. Vispa upp äggen med kvargen. Häll sen i de torra ingredienser och blanda noga om igen. Häll upp smeten i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen och låt stå tills den fått färg - ca 20 minuter. Servera gärna med lite vaniljkvarg.
 
Näringsvärde för 1 bit av 6
 
Kcal - 95
P - 13,9 
K - 1,5 
F - 3,6

Proteinrik "äggtoddy"

Såg idag att det var tre månader sedan mitt föregående inlägg, så det kändes passande att göra en liten uppdatering. Jag började skriva för att ha något att fördriva tiden på tåget tur-/retur till jobbet, men under denna termin har studierna och jobb slukat all tid. Dock är det endast en månad kvar tills vi tar examen, vilket ska bli galet skönt.
 
Hur som helst, så idag kände jag att det var dags för ett nytt recept. Nästan alla julrecept är ju sprängfyllda med socker och fett, vilket absolut kan vara gott, men det är svårt att undvika tomteformen om man äter det var och varannan dag. Jag ska därför försöka bli lite mer aktiv här igen och skapa lite godsaker, som passar bra på julafton framför Kalle Anka. Jag har tidigare gjort pepparkaksproteinbars.
Eftersom Sven (stormen) blåste mig på det inplanerade julmyset i fredags, så uteblev även den äggtoddy jag skulle få. Jag bestämde mig därför för att göra en egen, men med mer protein och utan rom. Jag vet inte riktigt om jag får kalla det för äggtoddy. Det smakar precis som en äggtoddy ska göra och den har en god krämig konsistens, men den innehåller inga ägg. Denna variant är kall, men ska även se om man kan göra en varm. 
 
Proteinrik äggtoddy (1 glas)
 
1 dl Osötad sojamjölk
1/2 Skopa (15g) Proteinpulver - Vanilj
1 dl Kvarg
4-5 isbitar
1 nypa kanel
1 nypa muskotnöt
 
Alternativ kan man tillsätta lite stevia om man vill ha en sötare äggtoddy, vilket jag dock inte tyckte behövdes. Det går även att tillsätta lite romextrakt.
 
 
 
 
Tillagning
Häll i alla ingredienser i en mixerMixa tills isbitarna är sönder och drycken är slät, dock lite krämig. Häll upp i och toppa med ytterligare lite muskotnöt.
 
 
Näringsvärde för 1 glas
 
Kcal - 182 
P - 32,7 
K - 6,4 
F - 2,7 
Matbloggstoppen Matklubbens Topplista