Ananassnaps - Ett snedsteg från det nyttiga

I vanliga fall är jag väldigt medveten om vad och hur mycket jag stoppar i mig och försöker välja hälsosammare alternativ, både när det gäller mat och dryck. Jag tycker även det är mycket lättare att ha kontroll om man håller sig till en strikt linje och ej pendlar mellan nyttigt i veckorna för att sedan "förstöra" det på helgerna.
För mig har det dock varit väldigt effektivt med en ätardag i veckan, då jag fortfarande försökt hålla mig till nyttiga alternativ men i större mängder. Detta gjorde att lusten, av att småäta mellan min tänka måltider, stagnerade. 
 
Under sommaren har jag dock tagit lite lättare gällande det jag skrev ovan och i lördags när det var tid för min årliga kräftskiva, så stod även snapsen på bordet.
Tanken med bloggen var ju att dela med mig av nyttiga recept samt lite tips och råd, men ananassnapsen är för god för att utelämna. Den är allt annat än nyttig, men är en av de få snapsar som än så länge ej mött några sura miner; utan är en snaps som verkar passa alla personer under alla årstider. 
 
 
Jag gjorde även en besk, men vi som uppskattar den är en betydligt mindre skara.
 
För att ananassnapsen ska bli så bra som möjligt, så brukar jag köpa en ananas som ännu inte är helt mogen men heller inte helt grön. Ett tips är att, hur dumt det än må låta, lukta undertill på ananasen. Luktar den inget så är den ej tillräckligt mogen, luktar den som att du har näsan i en burk med konserverad ananas så är den övermogen. Doften skall helt enkelt bara ge en liten hint av ananas.
 
 
Ananassnaps (1L)
 
1st (normalstor) Ananas
70 cl Vodka
ev. lite Socker
 
 
 
Snapstillverkning
Börja med att skära av hatten på ananasen. Gröp sedan ur den hårda biten som sitter i mitten (så långt ner det går utan att man skär igenom). Fyll sedan ananasen med vodka och efterhand som det absorberas, så fortsätter man fylla på tills man hällt i all sprit. Ibland träcker spriten igenom, så det kan därför vara fördelaktigt att ha det ståendes i en bunke.
Är man flitig och fyller på så fort spriten absorberats tar det ca 1-1,5 dag innan snapsen är färdig. Pressa sedan ur all vätska ur ananasen och filtrera. Jag brukar filtrera genom en silduk, men det går även att göra genom ett kaffefilter (vilket dock tar lite längre tid). 
Har man lyckats få tag i en ananas som varit lagom mogen så brukar det ej behöva tillsättas något socker. Anser man dock att den behöver bli sötare, så räcker det att tillsätta 1-2 msk socker.
 
Snapsen gör sig bäst om den fått ligga några timmar på kylning innan den serveras. Den går även att göra i förväg och håller sig upp till ett par månader.
 
 
Jag har inga näringsvärde för snapsen, men den blir betydligt starkare än vad den smakar som. Vilket kan vara bra att ha i åtanke när ni dricker den.

Zucchinichips

Överlag är jag inget jättefan av chips, förutom när det gäller dillchips, och bara för att man vill äta mer hälsosamt innebär det inte att man vill ha lite snacks när det är dags för fredagsmys. 
I veckan fick jag för mig att testa göra lite mer hälsosamma chips och köpte därför hem lite olika grönsaker att experimentera med, att göra chips på auberginer är dock inget jag kan rekommendera (de blir sega och smakar som chips, som stått framme flera dagar). Däremot blev jag riktigt nöjd med mina zucchinichips (testa säg det 10 gånger snabbt), de blev knapriga och smaken precis som vanliga chips.
De var även väldigt lätta att göra, men de tar ganska lång tid i ugnen så tänk på att förbereda dem innan suget efter snacks är för stort. 
Fördelen med dessa är att man med gott samvete kan äta allt själv, för energin det går åt att göra dem är nog ungefär densamma som man får i sig när man äter dem.
 
Zucchinichips (1 ugnsplåt)
 
1/2 (en plåt blev ca 215 gram) Färsk Zucchini
Salt
Valfria kryddor (jag använde mig av dill)
 
 
Tillagning
Starta ugnen på strax under 100 grader, gärna varmluft om möjligheten finns.
Skär zucchinin i 2-3mm tjocka skivor (jag använde mig av en osthyvel som jag bockade till för att få tjockare skivor). Strö på lite salt och strö sedan på rikligt med önskade kryddor.
Ställ in plåten i ugnen i 45-50 minuter och ha dem under uppsikt de sista minuterna, detta eftersom de ganska lätt bränns om de får stå inne för länge. 
 
Har man varmluftsugn går det även bra att ställa in fler plåtar samtidigt.
 
 
Näringsvärde för 1 plåt.
 
Kcal - 31,6
P - 2,58 
K - 4,73
F - 0,22 

Helt vanliga proteinpannkakor

Idag kände jag att det var dags för helt vanliga proteinpannkakor. Inga nya smakkombinationer, utan bara pannkakor som faktiskt smakar som pannkakor skall göra. Dels för att fantasin var begränsad, samt att det var lite eko i kylen gällande saker som skulle kunna funka i pannkakor. 
Dagen började dock med en "man tar vad man har hemma"-frukost bestående av ägg, sill och hemmagjort fröknäcke; så pannkakorna gjordes till kvällsmat istället. 
Under kvällen har jag även gjort dillchips på zucchini, vilket jag tänkte lägga upp senare i veckan. Det var väldigt gott och mycket lätt att göra.
 
Jag tror att de flesta äter sina pannkakor med sylt, grädde, sirap och/eller nutella, men ända sen jag var liten har vi i min familj ofta haft några andra tillbehör. Ost eller varför inte stekt korv? Det låter kanske inte som någon vinnande kombination, men alla som jag bjudit det på har bekräftat att det fungerar minst lika bra som de ovannämnda alternativen samt att man faktiskt blir lite mer mätt.
Idag blev det dock tyvärr ingen stekt korv, men åtminstone ett par skivor ost! I övrigt var det helt ordinära amerikanska proteinpannkakor, vilket är det recept jag brukar ha som grund.
 
Proteinpannkakor
 
1 rågad dl (40g) Fiber havregryn 
1 Skopa (30g) Proteinpulver - Jag använde Self M.W.A. Naturell
2 tsk Bakpulver
2 msk Mandelmjöl
1 dl Flytande äggvita.
 
 
 
 
Tillagning
Mixa först samman de torra ingredienserna, tills det är finfördelat och havregrynen fått en mjölig konsistens. Tillsätt sedan äggvitorna och mixa igen. Vill man ha fluffigare pannkakor kan men gärna låta smeten stå 5-10 minuter och svälla. Stek på låg värme i ca 40-45 sekunder för ena sidan och sedan 10-15 på andra.
 
 
Följer man LCHF och inte vill använda sig av havregryn kan man öka mängden mandelmjöl (2-3 msk extra) och proteinpulver tills man får önskad konsistens. Man kan även välja bort krusbären och ta extrakt för att få samma smak.
 
 
Näringsvärde för 1 sats
 
Kcal - 408
P - 43,4 
K - 26,5
F - 12,0 
Matbloggstoppen Matklubbens Topplista